Maka orkiszowa do wypieków

Od dłuższego czasu trwa zacięta dyskusja na temat działania glutenu. Jedni uważają, że jest szkodliwy, a inni że jest potrzebny zdrowemu organizmowi. Jedno jest pewne, mąka pszenna nie należy do najzdrowszych, bo posiada bardzo mało składników odżywczych i wysoki indeks glikemiczny.

Zdrowa mąka firmy Melvit

mąka orkiszowa melvitIstnieją na rynku mąki glutenowe i bezglutenowe. Osoby chore na celiakię muszą wybierać tą drugą, a osoby zdrowe mogą wybierać taką, na jaką mają ochotę. Gluten powoduje, że po dodaniu płynnego składnika, albo wody, masa się nam klei i możemy z niej coś upiec, natomiast mąki bez tego składnika, potrzebują dodatkowych składników, które umożliwią stworzenie zwartej masy. Istnieje także wiele mąk, które zawierają mnóstwo cennych składników mineralnych i należy do nich między innymi mąka orkiszowa Melvit. Pochodzi ona z orkiszu i jest zbożem, będącym odmiana pszenicy. Posiada mnóstwo witaminy B, niacyny i tiaminy, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Doskonale się nadaje do wszelkiego rodzaju wypieków, mącznych wyrobów typu makarony, pierogi, a także naleśniki, które uwielbiają dzieci. Mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny, dlatego mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę. Wiele cukierni korzysta z tej mąki, wykonując z niej przeróżne ciasteczka zbożowe, czy ciasta przekładane kremem. Firma Melvit poza mąką orkiszową posiada w swojej ofercie także mąkę żytnią, razową, a także mąkę kokosową, jaglaną, czy bardzo zdrową mąkę uzyskiwaną ze skórki bananowej.

Każda mąka ma swój własny, niepowtarzalny smak. Należy wypróbować wszystkich, aby znaleźć idealnie dopasowaną do naszych kubków smakowych. Czasem mąka orkiszowa lepiej pasuje do wypieku chleba, niż do produkcji domowego makaronu, ale jest to kwestia gustu i smaku.