Zalety zbóż bezglutenowych

W ostatnich czasach panuje przekonanie, że gluten jest zagrożeniem naszego zdrowia i życia. Faktycznie, niebezpieczne jest jego spożywanie ale tylko dla osób uczulonych. Jednak niestety, takich osób z roku na rok coraz więcej przybywa.

Jakich zbóż bezglutenowych unikać?

zboża bezglutenoweUnikanie wielu rodzajów potraw, skrupulatne czytanie składów, ryzyko w w testowaniu nowych smaków i potraw- z tym zmagają się osoby uczulone na gluten. Nie mogą jeść potraw, które dla większości osób są oczywiste, jak na przykład płatki zbożowe na śniadanie. Jest to kwestia jak najbardziej do zaakceptowania i do przyzwyczajenia się, jeśli problem pojawia się we wcześniejszym wieku, co jednak z osobami, które dowiadują się po kilkunastu czy kilkudziesięciu latach o swoim uczuleniu? Tak się niestety coraz częściej zdarza. Dla takich produktów sprawdzają się zboża bezglutenowe. Są one coraz częściej dostępne, nie odbiegają smakiem od zwykłych, tradycyjnych zbóż, można sporządzać z nich wszelkiego typu takie same potrawy. Są też wspaniałą alternatywą dla osób, które nie mają uczulenia na gluten a chcą wzbogacić swoją dietę w zdrowe zamienniki. Zbożami bezglutynowymi są również bardzo dobrze znane nam zboża, jak na przykład ryż. Niestety może zostać niekiedy na etapie produkcji zanieczyszczony, dlatego bardzo ważne jest nabywanie go z odpowiedniego, pewnego źródła. Takie zboża mają w zamian za brak glutenu wiele składników, odżywczych, witamin i przede wszystkim błonnika, który wpływa na polepszenie trawienia.

Wśród innych, tych znanych można znaleźć na przykład komosę ryżową czy kaszę jaglaną, która sprawdzi się zarówno do dań obiadowych jak i do tworzenia słodkich deserów. Również popularna jest kasza gryczana, która jest bardzo zdrowa i pomocna w odchudzaniu.