Nasienie buhajów różnych ras – cechy ras bydła

Nasienie buhaja czyli samca krowy może pochodzić od różnych ras. Wśród bydła wymienić można co najmniej kilka ras. W Polsce najczęściej hodowane jest bydło rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, ale również czerwonej, Simental i innych.

Rasy bydła najczęściej hodowane w Polsce – wybór nasienia

dobrej jakości nasienie buhajówBanki nasienia buhajów mają zazwyczaj w ofercie nasienie różnych ras, by każdy hodowca mógł wybrać coś dla swojej krowy. Wśród bydła holsztyńsko-fryzyjskiego wyróżnia się rasy czarno-białą i czerwono-białą. Rasa DSN to rasa nizinna czarno-biała. W Polsce wykorzystuje się również nasienie rasy simentalskiej oraz Montbeliarde, Jersey, a także Brown Swiss. Rasy te nie tylko inaczej wyglądają, ale różnią się też cechami. Jedne mają wyższą wydajność mleczną, a inne z kolei częściej hodowane są jako rasy mięsne. Zwraca się także uwagę na długowieczność rasy, szybkość doju, zastosowanie w rozrodzie, przebieg porodów (niektóre rasy są predysponowane do komplikacji porodowych). Z kolei w przypadku buhajów ważna jest płodność, bo buhaje wykorzystywane są tylko do rozrodu – pobiera się nasienie buhajów, a później sprzedaje. Simentale pochodzą najczęściej ze Szwajcarii. Ta rasa jest rasą kombinowaną. Oznacza to, że jest hodowana w dwóch kierunkach. Może być to kierunek mleczno-mięsny lub mięsno-mleczny. Simentale cieszą się dobrym zdrowiem. Takie dobrej jakości nasienie buhajów, a zwłaszcza rasy simentalskiej, nie jest tanie. Warto jednak inwestować w tę rasę, ponieważ jej zdolność opasowa jest naprawdę duża. Do tego simentale mają dużą wydajność rzeźną.

Rasa simentalska potrafi zaaklimatyzować się w różnych warunkach środowiska, co również jest cenione przez hodowców. Te wszystkie cechy może zagwarantować odpowiednio dobrane nasienie. W banku nasienia korzysta się z katalogów, w których rozpisane są wszystkie cechy ras.