Podejmowane kroki przy otwieraniu restauracji

Wiele osób marzy o otwarciu własnego lokalu gastronomicznego, który będzie miejscem, gdzie można smacznie zjeść i miło spędzić czas ze znajomymi lub rodziną. Wiąże się to oczywiście z odpowiednim zaplanowaniem całego przedsięwzięcia, aby nasz zakład wyglądał dokładnie tak, jak sobie to zaplanujemy. Jednak nie jest to wcale takie łatwe jak może się wydawać. Dlatego trzeba zapoznać się ze wszystkimi krokami niezbędnymi do otwarcia własnego biznesu oraz formalnościami, jakie trzeba spełnić, aby móc rozpocząć działalność w branży gastronomicznej. 

Własna restauracja krok po kroku

jak założyć restauracjęWięc jak założyć restaurację? Po pierwsze liczy się oryginalny pomysł. Obecnie istnieją najróżniejsze bary, puby, kawiarnie, czy restauracje. Jednak niewiele z nich naprawdę się wyróżnia i pozostaje w pamięci klientów. Należy zadbać o odpowiedni klimat lokalu, aby goście dobrze się w nim czuli i chcieli odwiedzić nas ponownie. Warto też przeprowadzić badanie rynku i poznać oczekiwania potencjalnych klientów odnośnie nowego punktu gastronomicznego. Wychodząc na przeciw potrzebom ludzi, dowiemy się jaka forma restauracji będzie prawdopodobnie najczęściej odwiedzana. Kolejną ważną kwestią jest kapitał, jakim dysponujemy. Należy starannie przemyśleć wszystkie koszty i przewidzieć ewentualne problemy. Istnieje też konieczność zarejestrowania restauracji jako działalności gospodarczej oraz dopełnienia wszystkich formalności. Następnie należy zdecydować o lokalizacji firmy. W zależności od kapitału, możemy zbudować, kupić lub wynająć konkretny lokal. Każda z tych opcji wymaga innego nakładu finansowego. Dalej skupiamy się na spełnieniu wymogów BHP, Sanepidu, czy Inspektora Nadzoru Budowlanego. Bez dopełnienia wszystkich formalności zakład nie może działać. W przypadku, gdy chcemy, aby w naszej restauracji był sprzedawany alkohol, musimy zadbać też o koncesję. Niezwykle ważny jest też wykwalifikowany personel oraz dobrej jakości surowce, które przełożą się na najwyższej jakości potrawy. 

Jak widać, istnieje szereg wymogów do spełnienia przy zakładaniu własnej działalności w branży gastronomicznej. Jednak jeśli naprawdę chcemy stworzyć świetną restaurację i będziemy działać zgodnie z planem to na pewno odniesiemy sukces.