Pszczelarstwo obecnie nie jest już doceniane w takim stopniu jak kiedyś. Dawniej na wsi prawie przy każdym domu stały ule. Teraz tak naprawdę przy hodowli pszczół pozostają Ci, dla których jest to prawdziwą pasją. Przecież pasja i wiele pracy, które trzeba włożyć przy pszczołach popłaca tym, co one nam dają w zamian.
Dobry miód – produkcja w domowych warunkach
Jednak nie oszukujmy się- kupowanie miodów a marketach nie jest najlepszym wyborem. Często nie sprawdzamy etykiety, patrząc tylko na ładny kolor bądź opakowanie ale okazuje się, że bardzo duża część miodów w marketach jest sprowadzana z Chin. Są one z dodatkami różnych barwników i substancji konserwujących. Dlatego tym bardziej powinniśmy docenić polskie, dobre miody – produkcja których nie należy do najłatwiejszych. Trzeba naprawdę włożyć bardzo dużo zaangażowania aby pszczoły mogły wyprodukować taką ilość miodu, która będzie wystarczała do sprzedaży z tego względu, że coraz mniej jest kwitnących roślin, które są miododajne. Coraz mniejsze uprawy na wsi sprawiają, że pszczoły zwyczajnie nie mają z czego wyprodukować miodu. Dlatego sprawdzają się obecnie pasieki, które można przenosić pomiędzy poszczególnymi miejscami. Pszczelarze wkładają również całe serce w to, żeby zapewnić pszczołom jak najwięcej pokarmu na różnego rodzaju miody- od rzepakowych po wielokwiatowe czy bardzo zdrowe miody z lipy. Każdy jest inny w smaku ale równie świetnie smakują.
Zresztą, z jakich by nie było miododajnych roślin, wszystkie produkty od pszczół są zdrowe i pomagają w bardzo wielu schorzeniach. Przede wszystkim przy przeziębieniach czy na wzmocnienie odporności, na prawidłowe krążenie czy na ból gardła. Dlatego lepiej używać takich produktów jako zamiennik tradycyjnego, niezdrowego cukru.