Każdy zakład produkujący żywność ma wiele obowiązków, które musi spełnić, aby zagwarantować, że żywność jest bezpieczna do spożycia przez konsumenta. Takie badania dotyczą zarówno produkowanej żywności, jak i wszystkiego, co ma z nią bezpośredni kontakt.
Przeprowadzenie szczegółowej analizy mikrobiologicznej wody
Jak wiemy, w zakładach produkcyjnych kontakt z żywnością ma również woda, która używana jest zarówno do mycia sprzętu jak i często dodawana jest do samej żywności, na przykład w celu rozmoczenia jakiejś przyprawy, przygotowania farszu itp. Dlatego w zakładach produkcyjnych jest wymagana szczegółowa analiza mikrobiologiczna wody. Taka analiza przeprowadzona musi być w laboratorium akredytowanym, gdzie badania są potwierdzone a wyniki przedstawione na sprawozdaniach. Takie badania obejmują przede wszystkim wszelkiego typu zanieczyszczenia mikrobiologiczne takie jak Escherichia Coli, która jest bakterią szczególnie groźną w wodzie. Jeśli jest ona stwierdzona, taka woda jest niezdatna do spożycia, można bowiem nabawić się bólów brzucha czy nawet zatrucia pokarmowego. Jest to najczęściej wykrywana bakteria w wodzie, ponieważ dostaje się do niej z gleby. Jednak badanie obejmuje również inne kierunki mikrobiologiczne jak na przykład ogólną liczbę drobnoustrojów, co również warunkuje bezpieczeństwo spożywanej wody. Badania wykonuje się na obecność lub na liczbę drobnoustrojów. Oczywiście wyniki muszą mieścić się w normach aby ta przydatność była uznana.
Badania mikrobiologiczne są wymagane nie tylko w dużych zakładach produkcyjnych. Każdy, kto produkuje żywność i ją wprowadza do obrotu ma obowiązek przedstawiać badania wody, czy to robione na własną rękę czy też, w niektórych przypadkach może być to decyzja z urzędu miasta lub gminy o przydatności wody do spożycia.